09.04.2018. U DOMU MLADIH NA SKENDERIJI ODRŽANA MANIFESTACIJA POSVEĆENA SVJETSKOM DANU ROMA

U organizaciji Udruženja “Kali Sara – Romski informativni centar“ i Općine Centar u Domu mladih na Skenderiji u ponedjeljak 9. aprila 2018. godine obilježen je Svjetski dan Roma.

Manifestacija je otvorena izvođenjem romske pjesme „Đelem, đelem“, koja se smatra službenom romskom himnom. U ime Općine Centar, Općinskog vijeća i svoje lično ime općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je prisutnima čestitao Dan Roma i kazao da je ponosan na činjenicu da se posljednjih godina unaprijedio odnos općinske administracije i romske populacije iz Centra.

–Sretni smo što imamo vas za komšije u općini Centar i zbog toga sam veoma ponosan na činjenicu da smo popravili naše međusobne odnose. Pred nama je još dosta posla i sasvim sam siguran da u ovom momentu naše komšije Romi dijele moje mišljenje da smo ovu lokalnu zajednicu u dobroj mjeri otvorili prema problemima Roma. Općina Centar je usvojila strategiju namijenjenu romskoj populaciji do 2021. godine. Također smo omogućili da mladi Romi dobiju šansu da odrade svoj prvi radni staž u Općini Centar, radno iskustvo koje je neophodno za daljnje zaposlenje. Isto tako ćemo nastaviti sufinansirati dopunsko školovanje romske populacije, za šta smo prošle godine izdvojili sredstva za prekvalifikaciju 12 Roma. Želimo ove godine nastaviti rješavati stambene probleme romske populacije u naselju Gorica. Od ove godine svim prvačićima, a posebno Romima, nabavit ćemo knjige, školske torbe i pribor, objasnio je Ajnadžić.

Predsjednik Udruženja “Kali Sara – Romski informativni centar“ Dervo Sejdić se zahvalio na sveukupnoj podršci koju pruža Općina Centar ovoj populaciji.

–Očekujem da romska zajednica u Bosni i Hercegovini ide ka svom boljitku pri čemu nam je potrebna pomoć nadležnih državnih institucija. Romskoj djeci je najpotrebnija pomoć u obrazovanju i očekujemo od svih škola da u svom okruženju naprave uslove da se djeca ne razlikuju po boji kože ili imenu i prezimenu ili kako je ko odjeven. Svjedoci smo da postoji socijalna diskriminacija i uz svesrdnu pomoć Općine Centar ćemo se zajednički boriti protiv te negativne pojave u društvu. Hvala Općini Centar, načelniku Ajnadžiću i Općinskom vijeću na finansijskoj podršci stambenom zbrinjavanju 34 romske porodice na Gorici, što pored nezaposlenosti i lošeg obrazovanja predstavlja najveći problem romske populacije u državi, kazao je Sejdić.

U ime Općine Centar današnjoj svečanosti su također prisustvovali i predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić i savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić.

Svjetski dan Roma obilježava se 8. aprila u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu, što predstavlja jedan od najvažnijih događaja u historiji Roma. Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni kotač, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma. Službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi Đelem, đelem (˝idem, idem˝). Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvaćanjem naziva ˝Rom˝, što na romskom jeziku znači čovjek. Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljskoj odlučeno je da se 8. travnja, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglasi za Svjetski dan Roma koji će se svake godine obilježavati u cijelom svijetu.

Članak preuzet sa web stranice Općine Centar.

 

This entry was posted in Nekategorisano. Bookmark the permalink.

Comments are closed.