21.04.2018 POSJETA JASENOVCU I UŠTICI

Udruženje „Kali Sara – Romski informativni centar“ Sarajevo, BiH  u suradnji sa Općinom Centar Sarajevo organizirala je uzvratnu posjetu Savezu Roma Republike Hrvatske “KALI SARA” dana 21.04.2018. godine. Delegaciju su sačinjavali sedam mladih romski aktivisti i dva predstavnika Općine centar Sarajevo.

Posjeta je imala za cilj upoznavanje mladih romskih aktivista sa stradanjima Roma u Drugom svjetskom ratu i razmjena iskustava i praksi koje je Republika Hrvatska  napravila u pogledu integracije Roma.

Naši domaćini bili su Suzana Krčmar,  predsjednica udruženja Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” i Veljko Kajtazi, zastupnik 12 nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru.

Delegacija je prisustvovala komemoraciji  u Jasenovcu u RH gdje su položili vijence i odali počast svim nevino stradalim narodima (Romima, Jevrejima , Srbima i drugima).

Dio posjete je bio i obilazak romskog groblja „Uštica“ gdje su položili vijence za nevino stradale Rome u Drugom svjetskom ratu. Uštica je najveće romsko groblje u regiji, gdje je pokopano oko 17.000 Roma koji su nevino stradali u logoru Jasenovac.

Nakon komemoracije, delegacija je bila u obilasku Saboru Republike Hrvatske gdje su upoznati sa historijom nastanka Sabora i održali sastanak sa romskim zastupnikom Hrvatskog sabora g. Veljkom Kajtazijem, koji je ujedno i predstavnik 12 nacionalnih manjina u Saboru Republike Hrvatske.

Tu su razgovarali na temu integracije Roma u RH,  te o pozitivnim primjerima, praksama i rješenjima za Rome kroz sistem institucija u RH.

Posjeta Hrvatskoj je završena posjetom romskom naselju “Capraške Poljane” koje se nalaze blizu grada Siska. U tom romskom naselju živi oko 220 romskih porodica što je oko 1.500 stanovnika.

Tu je održan sastanak sa g. Veljkom Kajtazijem, saborski zastupnikom, Matjašom Oršušom, predsjednikom Vijeća romske nacionalne manjine Općine Nedelišće i Stanojem Nikolićem, predstavnikom Vijeća romske nacionalne manjine Sisačko-Moslavačke županije.

Na sastanku su prezentirani planirani i implementirani projekti u županiji. Tema je bila i stanje u obrazovanju, zapošljavanju i stanovanju. Istaknuto je da su svi stambeni objekti u procesu legalizacije, sva djeca su u procesu obrazovanja i imaju pokriven prijevoz, užinu, knjige kako bi se osiguralo redovno pohađanje škole. Postoji program javnih sezonskih radova i to je način na koji obezbjeđuju zapošljavanje. Od planiranih projektata izdvojena je izgradnja velikog igrališta sa terenom za fudbal i košarku, te park za mlađu djecu. Naglašena je neophodnost  ovih projekata kako bi se djeca sklonila sa ulice i njenih izazova.Sastanku su se pridružili i mještani, te su neki od njih izlagali i svoje probleme i pitali za moguća rješenja.

 


This entry was posted in Nekategorisano. Bookmark the permalink.

Comments are closed.