12.09.2019. NAJAVA – “ŽIVA BIBLIOTEKA”: NEISPRIČANE PRIČE O POLOŽAJU ROMA

World Vision International u BiH i Nadbiskupijski centar za mlade Ivan Pavao II, organizuju Susret mladih pod nazivom Vrijedni pažnje – protiv zanemarivanja, preko granica i barijera!

Cilj susreta, uprličenog u okviru aktuelne kampanje Vrijedni pažnje u BiH, čiju prvu godinu implementacije obilježavamo, te globalne kampanje It Takes a World to End Violence Against Children/ Potreban je cijeli svijet da zaustavimo nasilje nad djecom,  je povezivanje mladih iz različitih krajeva BiH, razmjena mišljenja i perspektiva, te njihovo ujedinjavanje oko zajedničke teme i problema od interesa – zaustavljanje zanemarivanja i nasilja nad djecom u bh porodicama, zajednicama i društvu.

Ovaj značajan susret biće održan 12.9. 2019. g. u Nadbiskupijskom centru za mlade u Sarajevu i okupiće do 60 djece i mladih ljudi iz osnovnih, srednjih škola i fakulteta. Osim unapređenja znanja o sveprisutnom problemu zanemarivanja djece i mladih u BiH i ulozi mladih u njegovom zaustavljanju, susret će biti prilika za diskusiju o važnosti uključivanja vjerskih zajednica i institucija u rješavanje ovog društvenog problema, te imati pozitivnu interreligijsku i interkulturalnu dimenziju.

Gosti susreta će biti mladi predstavnici partnerske REYN Mreže i pokreta mladih Vrijedni pažnje, koji će za svoje vršnjake upriličiti Žive biblioteke usmjerene ka produbljavanju razumijevanja tematike zanemarivanja djece,  prihvatanju različitosti i rušenju stereotipa i predrasuda prema, u ovom slučaju, pripadnicima romske populacije u BiH društvu.

Mladi će imati priliku za učenje, ali i druženje i slobodne aktivnosti, a vrijeme provedeno skupa kulminiraće zajedničkim javnim nastupom kojim dižu glas protiv zanemarivanja i poručuju društvu da su djeca i mladi u BiH Vrijedni pažnje!

 

This entry was posted in Nekategorisano. Bookmark the permalink.

Comments are closed.