28.02.2020. Zvanično započela izgradnja Europske kuće kulture i nacionalnih manjina

U prisustvu predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar i viših nivoa vlasti, članova ratnog Predsjedništva RBiH, predstavnika diplomatskog kora u parku “Kemal Monteno”, na lokaciji nekadašnje Austrijske kuće prekoputa naselja Ciglane, potpisan je ugovor o prvoj fazi izgradnje Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina u vrijednosti od 398.730,57 KM.

Nakon potpisivanja ugovora položen je kamen temeljac, čime je zvanično počela realizacija ovog značajnog projekta.

Načelnik Općine Centra Nedžad Ajnadžić naglasio je da je projekt ‘visoko pozicioniran na ljestvici prioriteta Općine Centar’.

- Zvanično počinju građevinski radovi na objektu Europske kuće kulture i nacionalnih manjina. Općina Centar provela je, osim učestvovanja u izradi planskog dokumenta, i proceduru odabira idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja.

Prvonagrađeni rad bio je podloga za naručivanje i izradu idejnog projekta te izdavanje urbanističke saglasnosti i dozvole za građenje. Na tom prostoru bit će izgrađen moderan objekt. Tim projektom šaljemo poruku da je naša zajednička opredijeljenost da jedinstvo različitosti u Bosni i Hercegovni nema alternativu – kazao je Ajnadžić.

Polaganju kamena temeljca prisustovao je i Dervo Sejdić, aktivista Udruženja Kali Sara-Romski informativni centar.

Ovom prilikom Sejdić je istakao da je ovo primjer i prilika za očuvanje bogatog kultorno – historisjko  naslijeđa pripadnika nacionalnih manjina koji žive u Bosni i Hercegovini, kao i način borbe protiv rasizma i diskriminacije, stereotipa i predrasuda kroz mogučnost učenja o drugim i drugačijim.

This entry was posted in Nekategorisano. Bookmark the permalink.

Comments are closed.