29.10.2021. SASTANAK U REZIDENCIJI AMBASADORA SAD-a – ERIKA NELSONA

Dana 29.10.2021. godine u rezidenciji Američkog Ambasadora u BiH, održan je sastanak na kom su prisustvovali Ambasador SAD u BiH gospodin Eric Nelson, Ambasador EU gospodin Johann Sattler, izaslanik SAD za proces izbornih reformi u BiH gospodin  Mathew Palmer i izaslanica EU gospođa Angelina Eichhrost sa apelantima pred Evropskim sudom za ljudska prava u presudama:Sejdić, Finci, Zornić i Pilav.

Nakon uvodnih riječi Amabasadora Nelsona, kao domaćina sastanka, dao je riječ gospodinu Palmeru. U svom obraćanju prisutnim gospodin Palmer je istakao posvećenost Sjedinjenih Američkih Država za pomoć BiH, a naročito u procesu reformi Ustava i Izbornog zakona BiH, naglašavajući svoju ulogu Medijatora u političkom dijalogu šefova političkih stranaka u BiH uključujući i opozicione stranke. Naglasio je da se Sjedinjene Američke Države zalažu na principu jednakosti građana u BiH ali i prava kolektiviteta odnosno konstitutivnih naroda, te da je prioritet provedba Presuda suda za ljudska prava iz Strazbura.

U istom kontekstu govorila je i gospođa Angelina Eichhrost naglašavajući želju Evropske Unije da se unutar BiH učine napori ka ispunjenju obaveza BiH prema EU.

Na red smo došli mi i prvi je govorio kolega Jakob Finci istaknuvši svoju zabrinutost u sporosti rješavanja  provedbe naših presuda, naglašavajući pomoć SAD-a i EU kao dobro došlom, zbog svih političkih neslaganja i blokada rada institucija BiH. Kolega Finci istakao je da je ovo tek drugi sastanak na kojem neko poziva njega i mene na ovom nivou da iskažemo svoje stavove, jer je prvi i do sada jedini poziv bio od strane gospodina Milorada Dodika.

U svom izlaganju koje je trajalo više od 25 minuta, iskoristio sam priliku, da podsjetim prisutne na greške koje su činili njihovi prethodnici uz vjeru da ovim sastankom započinje jedno novo poglavlje u uključivanju i građana koji ne pripadaju konstitutivnim narodima.  Prisutne sam posjetio na moja Otvorena pisma upućena Visokom predstavniku EU u BiH i gospodinu Palmeru, napomenuo sam moje ranije sastanke i razgovore sa ambasadorima SAD-a te razgovor sa ambasadorom EU gospodinom Sattlerom i drugim.

Takođe napomenuo sam i svoje Otvoreno pismo koje sam poslao na adrese više ambasada u BiH u vezi zabrinutosti Roma i građana BiH sa sve češćim pitanjima o mogućnosti rata u BiH o čemu i djeca školskog uzrasta razgovaraju i pitaju. Ovom prilikom sam upozorio na mogućnost egzodusa Roma i drugih građana BiH ukoliko ne uslijedi neka od hitnih intervencija Međunarodne zajednice i EU u zaustavljanju nacionalističke retorike koja izaziva sve veći strah kod građana BiH. Naglasio sam ako je provedba Presude problem koji će izazvati rat u  Bosni i Hercegovini u ime mira ja sam spreman „povući moj dio Preude

Prisutne sam upoznao sa mojom inicijativom te dosadašnjim sastancima sa liderima političkih stranaka uz naglašavanje mog neslaganja sa nekim razmišljanjima i prijedlozima gospodina Čovića, kao što se ne slažem u pojedinim stavovima sa gospodinom Izetbegovićem i Dodikom te nekim stavovima opozicionih politčkih stranaka.  U ovom izlaganju u pismenoj formi uručio sam dvije kopije i  prezentirao svoj prijedlog ograničenih izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH, naglašavajući da nije moguće mijenjati Izborni zakon bez prethodnih izmjena Ustava, te da nikakve kozmetičke izmjene nisu dobro došle pa makar se naredni Izbori 2022. održali po važećem Ustavu i Izbornom zakonu.  U mom prijedlogu kako sam to i naglasio pokušavam da balansiram građanska prava sa pravima kolektivnih prava odnosno konstitutivnih naroda isključujući, po mom mišljenju, mogućnost bilo kakve dodatne diskriminacije bilo koga u BiH. Na kraju mog obraćanja ponovo sam iskazao zabrinutost Roma i velikog dijela građana Bosne i Hercegovine na mogućnost izbijanja ratnih sukoba u BiH.

U svom obraćanju kolega Ilijas Pilav elaborirajući svoj predmet iskazao je visok stepen zabrinutosti protiv Ustavnog djelovanja gospode Dodika i Čovića, podsjećajući na strahote koje je doživio kao rođeni Srebreničanin. Istakao je da ga ponašanja pomenutih lidera podsjećaju na dešavanja iz 90-tih, te da te ideologije i projekti nisu zaustavljeni. Također gospodin Pilav, kao kolega Finci i ja, ističemo nezadovoljstvo u sporosti Međunarodne zajednice, te razočarenje da Međunarodna zajednica do sada nema jasan stav u rješavanju politčke krize koja traje već duži niz godina.

Gospođa Zornić svoje izlaganje je pretvorila u pitanja gospodinu Plameru i gospođi Eichhrost zašto je gospodin Palmer na putu prema BiH, prvo svratio u Hrvatsku kod Milanovića te kako jedna članica EU, misleći na Hrvatsku, može da u okviru EU radi takve intervencije prema BiH koje nisu u skladu sa civilizacijskim i demokratskim principima EU.

U svom završnom obraćanju nama gospodin Palmer je govorio o elektronskom principu glasanja u SAD-a naglašavajući da u tom principu jačina glasa u jednom području nije ista jačini glasa u drugom području Amerika te da je njegova uloga isključivo medijatorska bez želje da utiče na volju pregovarača u procesu.

Gospođa Eichhrost također napominje svoju ulogu i ulogu EU u ovom procesu odgovarajući da zemlja članica EU  nije rijedak slučaj da sa svojim stavovima „izlazi iz okvira principa EU“ ali da je to i normalna pojava u EU.

Nakon ove konstatacije od strane gospođe Aichhrost iskazao sam svoje nezadovoljstvo ovim sastankom, naglasivši da oni ostaju zabrinuti a ja nemam odgovor na pitanja Roma i građana Bosne i Hercegovine „hoće li biti rata u Bosni i Hercegovini“, jer mi prisutni nisu odgovorili na pitanje i moja očekivanja od njihove posjete Bosni i Hercegovini.

This entry was posted in Nekategorisano. Bookmark the permalink.

Comments are closed.