20.12.2021. SASTANAK PRODANOVIĆ – SEJDIĆ

Dana 20. decembra 2021. godine u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, na zahtjev predsjednika udruženja „Kali Sara-RIC“ Derve Sejdića održan je sastanak sa  gospodinom Lazarom Prodanovićem, predsjednikom Komisije za ljudska prava oba doma Parlamenta BiH i Aidom Kreho, sekretaricom Komisije za ljudska prava oba doma Parlamenta BIH.

Tokom razgovor Sejdić je u pismenoj formi uručio svoj Prijedlog ograničenih izmjena Ustava i Izbornog zakona, te u kratkim crtama isti przentirao. Sastanak je održan u vrlo prijatnoj atmosferi i razgovoru povodom prijedloga ograničenih izmjena Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Oba sagovornika su se složila da je vrlo složena politička situacija u Bosni i Hercegovini trenutno zaustavila napredak u pregovorima međunarodne zajednice i domaćih političkih subjekata ali da ove aktivnosti treba nastaviti nakon nadolazećih praznika nadajući se smirivanju političkih tenzija unutar BiH. 

Gospodin Prodanović reagujući na prijedlog u prvom redu je konstatovao da je krajnje vrijeme da se presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci treba provesti te omogućiti svim građanima jednakopravni pristup izbornim procesima koristeći u punom kapacitetu i pasivno i aktivno biračko pravo.

Za njega lično kao i za političku stranku SNSD kojoj pripada nikakav problem ne predstavlja uklanjanje etničke pripadnosti kod izbora članova Predsjedništva BiH, te je izložio i njegovo razmišljanje i stav SNSD oko izbora članova u Domu naroda Parlamenta BiH.

Ovu priliku gospodin Sejdić je iskoristio da gospodina Prodanovića, kao predsjednika Komisije za ljudska prava upozna sa zastojem na usvajanju Akcionog plana za rješavnje problema Roma  2021-2025, te obavezu Bosne i Hercegovine na izradi Strategije za Rome u skladu sa Poznan deklaracijom i Platformom EU za socijalno uključivanje Roma Zapadnog Balkana.  Gospodin Sejdić ga je zamolio  da ukoliko bude usvojen državni budžet za 2021. godinu pomogne oko izdvajanja Granta za implementaciju Akcionih planova iz oblasti obrazovanja. stanovanja, zapošljavanja i zdravstvene zaštite Roma.

Gospodin Prodanović je bio iznenađen činjenicom da AP za Rome 2021-2025 nije usvojen, jer je od od strane Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice dobio informaciju da je usvojen. Kada je u pitanju usvajanje budžeta za 2021. godinu on nije optimista ali i ako bi se usvojio do kraja ove godine nema sigurnsti da bi kompletan Grant bio i izdvojen u namjenjene aktivnosti, jer tehnički nije izvodivo iz administrativnih razloga.

This entry was posted in Nekategorisano. Bookmark the permalink.

Comments are closed.