01.02.2018. ZAVIDOVIĆI: DVANAEST ROMSKIH PORODICA DOBILO TRAJNI SMJEŠTAJ

U Zavidovićima su danas potpisani ugovori sa romskim porodicima, korisnicima projekta socijalnog stanovanja čiji je finansijer Evropska unija, a koji se implementira u sredinama pogođenim poplavama 2014. godine.

U 12 stambenih jedinica za koje su danas potpisani ugovori biće smještene romske porodice iz Zavidovića. Većina budućih korisnika ovim će po prvi put trajno rješiti stambeno pitanje.

Projekat socijalnog stanovanja finansiran je sredstvima Evropske unije i Opštine Zavidovići, a u tu svrhu izdvojeno je blizu 600 000 maraka. Za implementaciju su bile zadužene nevladine organizacije Hilfswerk Austrija i ASB Njemačka, te udruženja Kali Sara iz Bosne i Hercegovine.

“Za mene je jako značajno što sam dobio ovaj stan. Živim 51 godinu u jako opasnoj ruševini”, rekao je Hamdija Bajrić, jedan od korisnika projekta.

“Nisam nikada ništa imao u životu. Živio sam na ulici, spavao po ulici, po klupama, po barakama, svugdje sam bio. Zahvaljujem se načelniku i donatorima, svima ko god nam je htio pomoći u ovakvom slučaju “, kaže Sead Huskić, koji je takođe potpisao ugovor kojim mu je osiguran trajni smještaj.

Potpisivanju je prisustvovala i savjetnica Evropske unije (EU) za pitanja Roma Marta Garcija (Garcia) Fidalgo koja je izrazila nadu da će to biti prvi korak ka novom životu za porodice koje će se useliti.

“Znamo da ima još dosta problema vezano za obrazovanje, zdravstvenu pomoć, zapošljavanje, ali se nadamo da sa ovim možemo početi i zakoračiti u neku novu budućnost”, kazala je Fidalgo.

“Mi smo dali sve od sebe da ti projekti uspiju. Naravno da je ovo istovremeno i poruka da mi želimo da nastavimo sa tim projektima, s obzirom da još imamo veći broj porodica romske populacije kojima treba rješiti stambeno pitanje”, rekao je načelnik Opštine Zavidovići Hašim Mujanović.

U Zavidovićima je do sada na ovaj način stambeno zbrinuto 100 romskih porodica. Projekat Evropske unije koji se, osim u Zavidovićima, provodi u još osam bosanskohercegovačkih gradova, predviđa izgradnju 140 stambenih jedinica, za što je osigurano oko 5,5 miliona maraka.

Članak u potpunosti preuzet sa web stranice BHTV.

This entry was posted in Nekategorisano. Bookmark the permalink.

Comments are closed.