08.02.2018. Ambasador Kraljevine Nizozemske, Dr. Reinout Vos, posjetio Kali Saru

U četvrtak 08.02.2018. Nj.E. Ambasador Kraljevine Nizozemske, Dr. Reinout Vos, posjetio je kancelariju  udruženja Kali Sara – RIC, gdje je održao sastanak sa gosp. Dervom Sejdićem i gđom Sanelom Bešić.

Gosp. Sejdić je izvjestio Ambasadora o situaciji u kojoj se Romi nalaze u BiH i problemima ove zajednice, kao i o aktivnostima udruženja Kali Sara – RIC na rješavanju sistemskih problema u oblastima obrazovanja, stanovanja, sa posebnim naglaskom na borbu protiv diskriminacije.

Ambasador ja pohvalio doprinos gosp. Sejdića i Kali Sare, a gosp. Sejdić se zahvalio na dosadašnjoj podršci Kraljevine Nizozemske, u oblasti projekata stanovanja i posebno naglasio izgradnju stambenih jedinica u naselju Gorica u Sarajevu i u Doboju.

Ambasadora je posebno izrazio interes za presudu Sejdić-Finci i stav gosp. Sejdića treba li BiH postati članica EU prije sprovođenja ove presude.

Pored navedenih tema, na sastanku se razgovaralo i o stradanju Roma u Drugom svjetskom ratu, kao i o projektu Holokaust u BiH koji je realizovan uz pomoć Holokaust Muzeja iz Washingtona.

This entry was posted in Nekategorisano. Bookmark the permalink.

Comments are closed.