Đurđevdan

PROSLAVA ĐURĐEVDANA U BOSNI I HERCEGOVINI

Jedan od najvažnijih praznika koje Romi slave u cijelom svijetu je Đurđevdan/Ederlezi

Pripreme za praznik i ove godine u Bosni i Hercegovini počele su već početkom maja, a noć uoči Đurđevdana kuće su bile očišćene i okićene biljem i cvijećem koje je doneseno s obližnjih izvora. Ovim povodom, naime, donosi se izvorska voda u koju se potapaju jaja, cvijeće, pristiglo rastinje i grančice mlade vrbe koje, u slučaju da su izvori daleko od kuće, služe za đurđevdanski uranak i jutarnje kupanje i umivanje.

Naravno, oni Romi koji su blizu rijeka, jezera i izvora izašli su na đurđevdanski uranak i obavili ritual kupanja i umivanja. U narodu se vjeruje  da se ovim činom odbacuju sve negativnosti koje su se desile u protekloj godini, a u isto vrijeme se poželi više zdravlja i berićeta za sve.

Nakon obrednog kupanja i oblačenja najljepše odjeće i obuće koja se ima, započelo je veselje uz pjesmu, igru i  pripremljena jela.

Đurđevdan je praznik kroz koji su Romi širom Bosne i Hercegovine imali priliku da još jednom pokažu dio svoje bogate kulturne baštine koja je utjecala i na druge narode na ovim prostorima.

Ove godine đurđevdanska proslava u organizaciji romskih nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini obilježena je kulturno-umjetničkim manifestacijama i nogometnim turnirima.

Ovogodišnju proslavu Đurđevdana u Visokom, Prnjavoru, Prijedoru, Zenici i Kaknju finansijski je podržao Romski informativni centar kroz projekat “Podrška romskoj nacionalnoj manjini u BiH u efektivnom zagovaranju i izvještavanju“.

 

Comments are closed.