Vakciniši me

JA SAM DIJETE, VAKCINIŠI ME!

U okviru Evropske sedmice imunizacije poseban akcent stavljen je na pitanja vakcinacije djece u romskim zajednicama.


Na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije 21. aprila 2008. obilježena je Evropska sedmica imunizacije s ciljem podizanja svijesti o potrebi i pravu svakog djeteta na zaštitu od bolesti koje se sprječavaju vakcinacijom.

Statistike pokazuju da je dijete koje je vakcinisano u prvoj godini života  zaštićeno od deset zaraznih bolesti. Do 18. godine života vakcina je besplatna i dostupna svima. Unatoč tome, pretpostavlja se da oko 10 posto djece ne primi vakcinu. Posebno je to slučaj sa osjetljivim  grupama.

Federalno ministarstvo zdravstva/Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH aktivno je učestvovalo u obilježavanju Evropske sedmice imunizacije, a ove godine uz moto “Ja sam dijete, vakciniši me!“ provedeno je  niz promotivnih aktivnosti u cilju animiranja cjelokupne javnosti, a posebno roditelja, o značaju vakcinacije svakog djeteta.

U okviru Evropske sedmice imunizacije poseban akcent stavljen je na pitanja vakcinacije djece u romskim zajednicama.

U saradnji s Federalnim ministarstvom zdravstva/Zavodom za javno zdravstvo, Romskim informativnim centrom/Vijećem Roma, i uz podršku Evropske komisije, World Visiona i NVO-a BOSPO, cjelokupna kampanja je podržana kroz implementaciju projekta “Poboljšanje ostvarivanja ljudskih prava romskih manjina u BiH“.

Na projektu i izradi promotivnog materijala učestvovali su i koordinatori iz romskih zajednica s prostora cijele Bosne i Hercegovine.

U Evropskoj sedmici imunizacije planirano je da zdravstvene ekipe vrše vakcinaciju djece na terenu.

Dvadeset prvog aprila u hotelu Palas u Sarajevu za koordinatore u romskim zajednicama održano je predavanje federalnog epidemiologa prof. dr. Zlatka Puvačića.

Cilj ovog predavanja bio je da koordinatori dobiju potrebne informacije o imunizaciji, kao i da se olakša terenski rad zdravstvenih ekipa u romskim zajednicama.

U ovom broju magazina prenosimo dio predavanja prof. dr. Zlatka Puvačića, kao i izvještaje s terena o aktivnostima koje se poduzimaju s ciljem vakcinacije u romskim zajednicama.

 

Comments are closed.