19.03.2019. BRISEL – DODJELA NAGRADA EU ZA INTEGRACIJU ROMA NA ZAPADNOM BALKANU I TURSKOJ

Povodom romske sedmice u EU 18. do 21. marta 2019 godine u Briselu  je upriličena dodjela nagrade EU za integraciju Roma na Zapadnom Balkanu  i Turskoj pod nazivom “Nepoznati heroji”, posvećeno ženama Romkinjama koje su uticale na značajna poboljšanja u svojim zajednicama. Dobitnici nagrada su pojedinke koje su: Romkinje iz lokalnih zajednica ili Romkinje iz organizacija civilnog sektora čija su sjedišta u Bosni i Hercegovini, Albaniji, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji, Republici Sjevernoj Makedoniji i Turskoj. Važno je istaknuti da su dobitnice nagrada  iz Bosne i Hercegovine Sanela Bešić, izvršna direktorica Kali Sara- Romski informativni centar, iz Sarajeva i Indira Bajramović, iz Udruženja žena Romkinja “Bolja budućnost”, iz Tuzle.

Dobitnici nagrada su tokom tri dana boravka u Briselu prisustvovali studijskoj posjeti evropskim institucijama. Nagrade su finansirane iz IPA fondova Evropske unije, implementira je organizacija Roma Active Albania (RAA), a NVO Mladi Romi je nacionalna partner organizacija.

Evropska unija svake godine dodjeljuje nagradu za integraciju Roma na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, a ove godine akcenat je na ženama, koje su svojim radom doprinijele poboljšanju situacije u svojoj zajednici. Po dvije nagrade su dodijeljene za svaku od sedam zemalja, za ukupno četrnaest nagrađenih.