11.06.2021. NUSPOJAVE VAKCINA PROTIV COVID-19

Neke česte neugodne nuspojave vakcina protiv COVID-19 su slične kao kod drugih vakcine – otok na mjestu davanja vakcine, crvenilo, bol. Većina ljekara savjetuje stavljanje hladnih obloga na mjestu davanja vakcine. Također, može se očekivati i pojava groznice nakon vakcinacije, a bol nakon administriranja vakcine može potrajati i biti neugodna.

U kontekstu vakcina protiv COVID-19 spominju se obično blage nuspojave i niti jedna kompanija nije u istraživanjima imala neku po život opasnu nuspojavu povezanu s vakcinom, zbog koje bi došlo do hospitalizacije, one koje FDA klasificira kao nuspojave 4. stepena. Kada je počela imunizacija prvo s Pfizer/BioNTech vakcinom, dogodilo se nekoliko teških alergijskih reakcija – anafilaktičkih reakcija, vrlo moguće na polietilen glikol (PEG, čini “mjehurić” koji štiti RNK u vakcini).

Nuspojave vakcina protiv COVID-19: učestalost
Prema saopštenju za javnost o vakcini Pfizer-BioNTech , kod ove vakcine su stope težih nuspojava niže od 2%, a samo su se umor i glavobolja pojavljivali nešto češće i to umor kod 3.8%, a glavobolja kod 2% sudionika.

Saopštenje kompanije Moderna govori o stopama nešto višim od 2% za niz ozbiljnijih simptoma. Umor i mijalgija (bolovi i slabost mišića) su se dogodili kod 9-10% onih koji su dobili Moderninu vakcinu. Ovo znači da je učestalost nuspojava nešto veća kod Modernine vakcine u odnosu na Pfizer-BioNTech. Ono što se ovdje opisuje kao ozbiljna nuspojava, pripada 3. stepenu klasifikacija neželjenih reakcija prema FDA. Dakle, ovo nisu neželjene reakcije koje ugrožavaju život, ali mogu biti neugodne.
U izvještaju za vakcinu AstraZeneca navodi se da je stopa pojavnosti ovakvih ozbiljnih (ali ne po život opasnih) neželjenih reakcija 0.7%.

Dugotrajni neželjeni efekti,
Što se tiče potencijalnih dugotrajnih neželjenih efekata, oni se ispoljavaju u prosjeku maksimalno nakon dva mjeseca od davanja vakcina. Ljudi koji su bili sudionici ispitivanja ovih vakcina praćeni su znatno duže od dva mjeseca. Praćeni su preko pola godine i nisu uočene takve neželjene reakcije. Prema FDA , kod Pfizer-BioNTech vakcine ima manje nuspojava nakon davanja druge doze.
Dobrovoljci u ispitivanjima ovih vakcina su kao nuspojave navodili i iscrpljenost u trajanju od par dana i glavobolje, što može umanjiti i radnu sposobnost osoba koje se vakcinišu. Većina dobrovoljaca je rekla da sve to nije toliko strašno, da bi nekima ove pojave prolazile za dan i da je sve to opet bolje nego dobiti COVID-19. Ne zaboravimo da se dosta osoba koje su preboljele COVID-19 žali na fenomen „prolongiranog COVID-19“, koji otežava život i traži ljekarske intervencije.

Vakcine protiv COVID-19 daju se iz dva puta (u dvije doze). Takve su Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca-Oxford, ruska Sputnjik V te kineske vakcine poput Sinopharm. Osobe koje prime jednu dozu vakcine, trebaju nastojati primiti i drugu, osim ako nije došlo do teške alergijske reakcije. Jedna doza ne pruža optimalnu zaštitu.

Članak preuzet sa portala vakcine.ba

This entry was posted in Nekategorisano. Bookmark the permalink.

Comments are closed.