28.06.2021. REDOVNA BUDŽETSKA SREDSTVA ZA POTREBE ROMSKE POPULACIJE

Institucije Europske unije odavno naglašavaju potrebu osiguranja ravnopravnosti Roma kao najveće europske manjine u pogledu njihovih temeljnih prava, zajamčenih Poveljom EU-a o temeljnim pravima.

U prethodnim člancima smo naglašavali stalne probleme s kojim se Romi suočavaju. Da 80 % Roma živi ispod praga rizika od siromaštva svoje zemlje, svaki treći Rom živi u kućanstvu bez tekuće vode, svako treće romsko dijete živi u kućanstvu u kojem je netko odlazio na spavanje gladan barem jedanput u mjesec dana te na to da romska djeca zaostaju za svojim neromskim vršnjacima u obrazovanju. Sve navedeno naglašava na uznemirujuću, ali neizbježnu stvarnost: najveća etnička manjina Europske unije i dalje se suočava s diskriminacijom i neravnopravnim pristupom različitim uslugama.

S toga potrebno je stalno ukazivati na probleme ali i apelovati na nadležne institucije da podrže ovu populaciju što javnim politikama, ali još važnije kroz planiranje redovnih budžetskih sredstva za sve potrebe Roma, od obrazovanja, stamovanja do zapošljavanja i afirmacije dostojanstvenog života za sve pripadnike romske populacije.

This entry was posted in Nekategorisano. Bookmark the permalink.

Comments are closed.