Samudariphe

SARAJEVO – Postavljena izložba o stradanju
Roma u Drugom svjetskom ratu

U povodu 8. aprila – Međunarodnog dana Roma, u Historijskom  muzeju BiH u Sarajevu postavljena je izložba pod nazivom “Samudariphe – Stradanje Roma u Drugom svjetskom  ratu“.

Izložbu  je,  u prisustvu brojnih uzvanica, kao i predstavnika medija, otvorio predsjednik Vijeća Roma BiH Fehim Osmanović, koji je u svom uvodnom govoru naglasio značaj 8. aprila za Rome.

Direktorica Historijskog muzeja Muhiba Kaljanac naglasila je da  je izložba koja sadrži fotografije i dokumente koji svjedoče o stradanju Roma u Drugom svjetskom ratu prva ovakve vrste u Bosni i Hercegovini. Među  tim fotografijama su i one iz koncentracionih logora, kao i spiskovi s imenima žrtava Drugog svjetskog  rata, među kojima su i Romi.


U ime World Visiona BiH, jednog od suorganizatora izložbe, posjetiocima su se obratili direktorica Sue Birchmore i program-menadžer Albert Pančić.  Oni su naglasili značaj podrške i učešća u ovakvim projektima.

Prisutnim gostima obratila se i gradonačelnica grada Sarajeva Semiha Borovac, koja je, između ostalog,  najavila i planove Grada u smislu podrške romskoj nacionalnoj manjini u sklopu Romske dekade.

Posjetioci su izrazili oduševljenje postavkom  te u knjizi utisaka naglasili da ovakva izložba zaslužuje pažnju cijele bosanskohercegovačke javnosti.

Sanela Bešić, koordinatorica Romskog informativnog centra, zahvalila je prisutnima na iskazanoj pažnji i najavila da je u planu da postavka bude izložena i u svim većim gradovima u Bosni i Hercegovini.

Izložbu je organiziralo Vijeće Roma/Romski informacioni centar, a suorganizatori su Arhiv BiH, JU Istorijski arhiv Sarajevo, Historijski muzej BiH, World Vision BiH.
Ova izložba je finansijski podržana od World Visiona i State Departmenta  u sklopu projekta “Podrška romskoj nacionalnoj manjini u efektivnom zagovaranju i izvještavanju“.

 

Comments are closed.