Obilježavanje

Visoko – OBREDI ZA ZDRAVLJE,

A TURNIRI ZA RADOST

Đurđevdan je praznik specifičan za visočke Rome iako ga u Visokom slave i drugi narodi. Slavilo se i prije rata, mada je prije običaj bio da petog maja na mjestu gdje se bere dren i vežu krpice napravi i teferič na kojem se jelo, pilo i veselilo…

U Visokom je tradicija da dan prije Đurđevdana svi Romi idu u naselje Carica gdje se nalazi prirodni izvor vode okružen prirodom i potokom koji protječe kroz to mjesto.

Tog dana svi koji dođu u Caricu od kuće ponesu onoliko crvenih krpica koliko članova u porodici imaju, kao i prazne boce ili kante za vodu. Crvene krpice vežu se za grane drveta drena i za svaku krpicu se izgovara: “Ostavljam bolest, uzimam zdravlje“. Romi u Visokom vjeruju da to donosi zdravlje  porodici.

Nakon ovog, pristupa se drugom obredu u kojem se beru male grančice drveta drena i toči se voda sa izvora. Navečer se u romskoj mahali pali logorska vatra gdje se okupe i stari i mladi i uz muziku dočekuju Đurđevdan. Ko prvi ustane na uranak uzima grančice drena i laganim udaranjem budi ostale članove tako što govori: “Zdrav bio ko drenovina“, a zatim se  kuhaju i boje jaja.

Đurđevdan je praznik specifičan za visočke Rome iako ga u Visokom  slave i drugi narodi. Slavilo se i prije rata, mada je prije običaj bio da  se petog maja na mjestu gdje se bere dren i vežu krpice napravi i teferič na kojem se jelo, pilo i veselilo.
U posljednjih sedam godina tradicija se nije mnogo promijenila, jedino što posljednjih godina udruženja šestog maja organiziraju turnire u malom nogometu na igralištu Osnovne škole “Kulin ban“ Visoko. Tako je ove godine udruženje Omladinska romska inicijativa „Budi mi prijatelj“ Visoko organizirala turnir u malom nogometu.

U turniru je  učestvovalo šest ekipa od kojih su se četiri  borile za prvo mjesto. Pobjednik turnira bila je ekipa „Ljetovik“ sa osvojenih sedam bodova, na drugom mjestu je bila ekipa „Dahirovac“ sa osvojena četiri boda i na trećem mjestu ekipa „Križ“ sa osvojena tri boda.

U završnom dijelu  sportske vještine pokazala su i dva kluba učenika prvih razreda osnovne škole iz Visokog. Turnir je protekao u fer i sportskoj borbi i bez incidenata, s vrlo dobrom organizacijom, a suci su svoj posao obavili na zavidnom nivou. Poslije turnira je održana proslava s učesnicima.

Melina Halilović


Prijedor

Romi u Prijedoru i ove godine su po starom običaju u ranim jutarnjim satima otišli do vodenice Pašinac gdje su se okupali i ožarili koprivama. Ovaj obred, prema vjerovanju prijedorskih Roma, donosi zdravlje i napredak. Po povratku kućama Romi su nastavili s pripremama za doček oko 150 uzvanika, za koje je priređen ručak.

Snježana Mirković


Prnjavor

Udruženje Roma opštine Prnjavor organiziralo je proslavu Đurđevdana uz muziku trubača, igru i vatromet. Proslava je trajala do ranih jutarnjih sati.
Ove godine proslavu Đurđevdana finansirao je Romski informativni centar/ Vijeće Roma, Opština Prnjavor te predsjednik Skupštine Roma opštine Prnjavor  Radovan Mirković Džudi, koji je bio glavni pokrovitelj ove proslave.

Sead Zahirović


Kakanj

U općini Kakanj  Đurđevdan je obilježen tradicionalno, a u večernjim satima i prigodnim kulturno-umjetničkim programom.
U prostorijama  Doma kulture u Kaknju brojni posjetioci  imali su priliku  vidjeti bogat kulturni i muzički program koji im je pripremio organizator ove manifestacije Omladinska romska inicijativa s predsjednikom Mirsadom Sejdićem.
Na manifestaciji obilježavanja Đurđevdana nastupili su: KUD „Fadil Dogdibegović Dikan“ iz Kaknja, KUD “Roma“ iz Viteza, plesna grupa i pjevači amateri iz Viteza.

Adnan Dizdarević


Zenica

Članovi Udruženja građana “Romano Centro“ u svojim prostorijama u povodu Đurđevdana organizirali su prigodan kulturno-umjetnički program  koji je otvoren himnom Đelem, đelem.
Program je vodila studentica Islamskog pedagoškog fakulteta Elma Delić, a o običajima za Đurđevdan prisutne je upoznao predsjednik Udruženja “Romano Centro“ Salko Musić.
Gosti su bili oduševljeni nastupom folklorne grupe čiji su članovi romska djeca, a koja nosi naziv „Kale jahka“ (Crne oči),  koju sa uspjehom vode Elma Delić i Amela Alispahić.

Jasmina Beganović

Comments are closed.