Dani Klein

DANI KLEIN I EVROPSKI PARLAMENTARCI POSJETILI ROMSKI INFORMATIVNI CENTAR

Dani Klein, pjevačica muzičke grupe Vaya con Dios i zagovornica zaštite prava Roma u Evropi, zajedno sa članicama Evropskog parlamenta  Elsom de Groen i Annom Ibrišagić, te predstavnikom inicijative “Dekada Roma” (Open Society Institute) Željkom Jovanovićem,  u posjeti Bosni i Hercegovini boravila je od 27. do 29. maja ove godine.

Delegacija Evropskog parlamenta i  Dani Klein sa predstavnicima Delegacije Evropske komisije u BiH i World Visiona BiH prvog dana boravka u Bosni i Hercegovini posjetili su Romski informativni centar.
U razgovoru sa predstavnicima romske mreže upoznali su se sa strukturom romskog nevladinog sektora, kao i aktivnostima koje romski sektor poduzima u Bosni i Hercegovini u cilju poboljšanja položaja romske populacije.
Predstavnici  Evropskog parlamenta izrazili su zadovoljstvo postignutim rezultatima i jedinstvenošću romskog nevladinog sektora, i  iskazali su spremnost da  daju svoju podršku u lobiranju  sa ciljem usvajanja akcionih planova.

Svjetska muzička zvijezda Dani Klein  u toku posjete Romskom informativnom centru govorila je o iskustvima koja je ponijela iz drugih zemalja i istaknula da je  kao ljudsko biće duboko potresena odnosom društva prema Romima.

“Nisam Romkinja, ali putujem po zemljama u kojima oni žive. Svugdje, bez izuzetka, postoji diskriminacija prema Romima. Komentari o Romima  uvijek su negativni. To me zaboljelo, jer smatram da sva ljudska bića trebaju biti tretirana podjednako.
I kao umjetnica ogorčena sam odnosom društva prema Romima, jer sam uvjerena da uspjeh u ovom poslu ne bih postigla da u mojoj muzici  nije bilo utjecaja romske muzike”,  istaknula je Klein.

Također, delegacija je iskazala  zahvalnost za sve informacije koje su dobili u Romskom informativnom centru, a koje će im, kako su naglasili, biti od koristi na sastancima koji će u toku posjete imati sa predstavncima institucija vlasti u Bosni i Hercegovini.
Predstavnici romske mreže naglasili su da veoma cijene spremnost predstavnika Evropskog parlamenta da lobiraju za bolji položaj Roma u Bosni i Hercegovini.
Veliko interesovanje za posjetu delegacije Evropskog parlamenta  Romskom informativnom centru iskazali su i predstavnici bosanskohercegovačkih medija i o ovom događaju izvijestili javnost.

 

Comments are closed.