VARDA / KAKANJ

U maju ove godine u romskoj zajednici Varda/Kakanj vođeni su razgovori s roditeljima o važnosti vakcinacije djece.
Prema popisu koji je dostavljen bit će vakcinisano 84-ero djece.
Novinar-volonter Adnan Dizdarević posjetio je Dom zdravlja Kakanj i odjeljenje za higijensko-epidemiološko zdravlje, te razgovarao s dr. Ibrahimom Aličkovićem, epidemiologom, kojeg je upoznao s ovom inicijativom i aktivnostima koje se provode među romskim stanovništvom.
Dr. Ibrahim Aličković je podržao ovu aktivnost i izrazio želju za pružanjem pomoći u njenoj realizaciji.

ŽIVINICE

Na području općine Živinice novinarka-volonter Elvisa Osmanović, radeći na aktivnosti popisa djece za vakcinaciju, nailazila je na nepovjerenje sugrađana. U ovoj zajednici postoji strah od vakcinacije zbog slučaja smrti jednog djeteta za koju zajednica tvrdi da je uzrokovana davanjem pogrešne vakcine. Taj događaj je utjecao i na druge porodice, tako da neke od njih ne žele da vakcinišu svoju djecu. Imajući u vidu ovaj slučaj, bilo je veoma teško uvjeriti roditelje da pristanu na vakcinaciju djece. Ipak, na kraju je većina pristala, tako da je broj djece koja će biti vakcinisana u ovoj zajednici oko 120.

BANOVIĆI

Članica Udruženja „Bahtalo ILO“ Banovići, Hasiba Ahmetović obišla je naselja Podgorje i Oskova, gdje je plakatima i lično obavijestila mještane o vakcinaciji koja će biti provedena početkom jula ove godine.
U ovim romskim naseljima živi 126 porodica sa 486 članova, od kojih će biti vakcinisano 32-oje djece i devetero odraslih.

VITEZ

U romskim zajednicama Očice i Sofa u općini Vitez evidentirane su dvije grupe djece – starosne dobi do šest i od šest do 18 godina. Evidenciju popisa romske djece do osamnaest godina u ove dvije zajednice vodile su novinarka-volonter Albertina Čengalović iz Udruženja građana “Put Roma“ iz Viteza i terenska radnica Globalnog fonda Aldina Fafulović. Ukupan broj djece za vakcinaciju uzrasta do šest godina je 68-ero, dok djece od šest do 18 godina ima 92-oje. Cilj ove kampanje je povećati svijest roditelja o neophodnosti imunizacije i povećati broj vakcinisane djece u zajednicama Očice i Sofa.

SREBRENICA

Predstavnici Udruženja Roma „Romska suza“  održali su dva sastanka u maju na temu zdravstvene zaštite i imunizacije u lokalnim zajednicama koje pripadaju općinama Srebrenica i Bratunac. Na svakom od ovih sastanaka prisustvovalo je više od deset članova ovog udruženja.
Aktivna članica, ujedno i novinarka-volonter Romskog informativnog centra, Jasmina Hakić, prisutne je upoznala s važnošću  imunizacije. Kako ističe Jasmina Hakić, Romi članovi ovog udruženja i sva djeca redovno su primili vakcine, što je za svaku pohvalu.

VISOKO

U maju je u Visokom vršen popis djece koja nisu vakcinisana. Primijećeno je nepovjerenje kod Roma, koji su toliko puta bili anketirani i ispitivani da jednostavno, bez obzira na to šta im je koordinatorica Melina Halilović govorila, oni nisu htjeli dati podatke o djeci. U naselju Pertac zastupljen je najveći broj djece koja nisu vakcinisana, a u pitanju su  Romi koji su prije tri godine doselili u Visoko s Kosova. Oni su neko vrijeme živjeli u kampu u Rakovici kod Sarajeva. Romi u naselju Pertac žive u jako lošim uvjetima. S obzirom na to da nemaju dokumentaciju, ne mogu ostvariti pravo na socijalnu pomoć i zdravstveno osiguranje, a čest slučaj je da se žene porađaju kod kuće. Udruženje Omladinska romska inicijativa „Budi mi prijatelj“ iz Visokog je preuzelo inicijativu da pomogne. U ostalim zajednicama, prema Melininim riječima,  nije se moglo doći do potpunih podataka jer Romi ne žele da ih anketiramo i nemaju povjerenje. Zbog ovog razloga na spisku za vakcinaciju je  samo 25-ero djece, a procjene su da ih je mnogo više.