2009-03-26

PRVA ROMSKA STUDENTICA NA
ZENIČKOM UNIVERZITETU

Elda Sejdić živi svoj mladi život onako kako živi veliki broj mladih ljudi. Ona studira, ali pronalazi vrijeme i za brojne aktivnosti. Međutim, Eldina priča ima svoje specifičnosti, a iznad svega je inspirativna.

Elda Sejdić, devetnaestogodišnja Zeničanka, ove godine pohađa prvu godinu Pravnog fakulteta. S obzirom na to da je Elda prva Romkinja upisana na Zenički univerzitet, taj podatak svakako ima historijski karakter.

Elda živi s majkom i starijim bratom. Otac joj je poginuo u ratu, tako da ova tročlana obitelj živi od šehidske penzije koju prima njena majka dok se Elda školuje. Po prestanku školovanja prestaje i pravo na penziju. Djetinjstvo je ova djevojka provela u mjestu Gornja Gračanica.
Pa iako je svaki dan putovala to je nije spriječilo da bude odlična učenica i da nađe slobodno vrijeme da se bavi manekenstvom.

2009-03-25

OPŠTINA PRNJAVOR DODIJELILA PET PLACEVA ZA ROMSKE PORODICE

Opština Prnjavor je 26. maja ove godine dodijelila pet placeva za najugroženije romske porodice. Kako saznajemo od predsjednika Udruženja Roma Nenada Mirkovića, ovom dodjelom je opština ispunila memorandum kojim se obavezala obezbijediti placeve, građevinske i urbanističke dozvole za izgradnju stambenih objekata za ove porodice.

2009-03-25

“BUDI MI PRIJATELJ“ – PRIJATELJ DJECE

U udruženju Omladinska romska inicijativa „Budi mi prijatelj“, Visoko, već dvije godine organiziraju se edukativno-kreativne radionice za djecu predškolskog i školskog uzrasta. Romska djeca su sve više zainteresirana za ovu vrstu edukacija, a u prostorijama udruženja pružila im se prilika da nauče nešto novo, da se druže s ostalom djecom.

„U protekla dva mjeseca na radionice dolaze i djeca koja nikada nisu išla u školu ili su napustila školu već u prvom ili trećem razredu jer su im se druga djeca rugala što nemaju knjige, ruksake, što su Romi… Na radionici je od ukupno dvadesetero djece – desetero nepismeno. Aktivisti udruženja pomažu djeci tako što ih uče pisati i čitati, jer tu su i djeca koja nikada nisu imala dodira sa sveskom i olovkom.

2009-03-25

VAŽNO JE DOBITI PRILIKU

U FIS-u već radi šest članova romske zajednice, a dvoje su dobili uposlenje u firmi “Kesten”

Mesud Šuvalić ima završenu srednju školu i priliku da počne raditi dobio je u FIS-u Vitez. Od njegove plaće živi peteročlana obitelj.
“Zahvaljujući prije svega predsjedniku našeg udruženja Fehimu Osmanoviću, a zatim načelniku Vladi Aliloviću i naravno Peri Gudelju, imam priliku da od normalnog rada izdržavam svoju djecu. Nedavno sam počeo raditi u pogonu za pravljenje briketa i još sam pod ugovorom”, kaže Šuvalić i ne krije zadovoljstvo, ali i nadu da će dobiti stalno radno zaposlenje.

2009-03-03

ZAPOSLENO JEDANAEST ROMA U OPŠTINI PRNJAVOR

U proteklih šest mjeseci Udruženje Roma opštine Prnjavor našlo je zaposlenje za 11 pripadnika romske populacije.

Sedam članova ovog udruženja zaposleno je u tvornici namještaja „Standard“, jedan u građevinskoj firmi „Gradip“, jedan član u firmi za sakupljanje sekundarnih sirovina i jedan ratni vojni invalid na recepciji hotela „Nacional“.

Zaposleni su porodični ljudi koji školuju maloljetnu djecu i posao im je bio potreban kako bi mogli izdržavati porodicu.

Zoran Mirković, zaposlenik u građevinskoj firmi „Gradip“, živi kod oca penzionera sa suprugom i maloljetnim sinom. Od Zorana smo saznali da je završio gimnaziju i da nije imao sredstava za dalje školovanje. Kada se oženio, radio je u tvornici obuće, ali kako je firma otišla pod stečaj nije mu ništa drugo preostalo nego da se zaposli u firmu gdje se prikupljaju sekundarne sirovine. U toj firmi je radio nekoliko godina dok nije pronašao bolje plaćen posao.

2009-03-02

PORODICA SPORTAŠA ZA PRIMJER DRUGIMA

Ovim sportom počeo sam se baviti jer sam želio nastaviti tradiciju moje porodice. Prije mene džudo je trenirao stariji brat Alija Burdalić, koji je poginuo braneći Bosnu. On je također postizao dobre rezultate. Uz njega sam počeo trenirati, a nakon njegove smrti nastavio, i danas u ovaj sport polako uvodim i svoje troje djece…

2009-03-01

EKONOMSKO OSNAŽIVANJE ROMKINJA U VISOKOM

Žene su jako zapostavljene u današnjem društvu, a za Romkinje u Visokom se s punim pravom može reći da su u posebno teškom položaju. Skoro 99 posto Romkinja u ovoj općini je nezaposleno. Udruženje Omladinska romska inicijativa “Budi mi prijatelj” Visoko pokušava promijeniti sliku i stanje Romkinja.