RIC djeluje u pravcu očuvanja jezičke, kulturne i historijske baštine romske populacije.
Obilježavanje svih značajnih historijskih datuma, kroz promociju stvaralaštva, običaja i tradicije Roma, jedan je od prioritetnih zadataka Romskog informativnog centra. RIC je podržao obilježavanje 17 javnih događaja romskih udruženja u BiH, kao što su proslava Romske Nove godine, 8. aprila, Đurđevdana, Alđiuna…

U povodu 8. aprila, Međunarodnog dana Roma, u Historijskom  muzeju BiH u Sarajevu postavljena je izložba pod nazivom “Samudariphe” – Stradanje Roma u Drugom svjetskom ratu.
Izložba je sadržavala  fotografije i dokumente koji svjedoče o stradanju Roma u Drugom svjetskom ratu i prva je ovakve vrste u BiH. Fotografije je za ovu priliku ustupio Memorijalni muzej holokausta iz SAD-a.
U planu je da postavka bude izložena i u svim većim gradovima u BiH. Izložbu je organiziralo Vijeće Roma/Romski informativni centar, a suorganizatori su bili Arhiv BiH, JU Istorijski arhiv Sarajevo, Historijski muzej BiH, World Vision BiH.

Ove godine đurđevdanska proslava u organizaciji romskih nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini obilježena je kulturno-umjetničkim manifestacijama i nogometnim turnirima.
Ovogodišnju proslavu Đurđevdana u Visokom, Prnjavoru, Prijedoru, Zenici i Kaknju finansijski je podržao Romski informativni centar kroz projekat:
“Podrška romskoj nacionalnoj manjini u BiH u efektivnom zagovaranju i izvještavanju“.

Izložba slikarskih radova o životu Roma gledano iz ugla učenika osnovnih škola Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Sarajevskog kantona postavljena je u Osnovnoj školi „Mejdan” u Tuzli u povodu 8. aprila, te u  Osnovnoj školi “Hasan Kikić” (Gorica) u Sarajevu 15. maja 2008. godine. Cilj postavljanja ovih izložbi je promoviranje kulture, tradicije, stvaralaštva i kreativnih postignuća romske djece. Na  izložbi je izloženo oko trideset radova  rađenih tehnikom akvarel i tempera, te voštanim bojama i grafitom.Postavka će u narednom periodu biti izložena u šest gradova u Bosni i Hercegovini.