08.12.2022. Počeli „Dani otvorenih vrata zdravlja“: ROMI TREBAJU BOLJU I PRIMARNU I SEKUNDARNU ZDRAVSTVENU ZAŠTITU

„Kali Sara – Romski informativni centar “ pokrenuo je akciju zdravstvenih pregleda u cilju jačanja zdravstvene zaštite romske populacije i prevencije Covida-19. U Zenici je 3. decembra održan prvi u nizu događaja „Dani otvorenih vrata zdravlja“ koji se izvode u šest gradova Federacije BiH.

Odziv na skup, odnosno preglede, je bio veliki – čak stotinu ljudi iz romske zajednice, od čega je bilo 50 djece, što pokazuje da romski građani i građanke, čak i oni koji imaju zdravstveno osiguranje, imaju ograničen pristup. Jedna od tri doktorice koje su vršile preglede, Belma Kaknjo, je ovo potvrdila i rekla da su veliki problem oni koji imaju hronične bolesti i kojima treba specijalistička usluga i njega, ali da to bez zdravstvenog osiguranja ne mogu ostvariti.

„Iako mi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti bez dijagnostičkih metoda, za koje je potrebno osiguranje, nekad ne možemo uraditi puno, vjerujem da bi većina kolega primila svakog bez obzira na to da li je osiguran ili ne što, sam se također trudila da prenesem svima koji su došli. Nekad i samo savjet puno znači, a vidjela sam da je često potrebna i antibiotska terapija koju im nema ko propisati, a istu ne mogu dobiti bez recepta“, rekla Kaknjo naglasivši da je u ovom slučaju dovoljna i primarna zdravstvena zaštita.

Doktorice su u Zenici radile opšte preglede – pluća, srca, mjerenje pritiska, eventualne postkovid komplikacije kao i davali odgovore i savjete za različite zdravstvene probleme koje su naveli pregledani građani. Kroz anketu se pokazalo da ogromna većina nije vakcinisana protiv kovida, ali i da je dio naveo da bi bili spremni na to ukoliko se zaraza ponovo rasplamsa.

„Dani otvorenih vrata zdravlja“ su održani u osnovnoj školi „Miroslav Krleža“ u Zenici, i „Kali Sara – RIC“ se zahvaljuje ovoj obrazovnoj ustanovi na organizacionoj podršci kao i doktoricama Lejli Husić, Emini Letić i Belmi Kaknjo.

Udruženje „ Kali Sara – Romski informativni centar“ iz Sarajeva implementira projekat „Podizanje svijesti o značaju vakcinacije protiv Covid-19 sa posebnim fokusom na romske zajednice“ koji se izvodi u šest sredina Federacije BiH i koji finansijski podržava USAID i UNICEF BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *