12.05.2023. Održan sastanak predstavnika Kali Sare i predstavnika lokalnih institucija u gradu Zenica – zajedničkim radom na rješavanju socio – ekonomskih problema do smanjenja potencijalnih žrtava trgovine ljudima

S ciljem zajedničkog rada na suzbijanju trgovine ljudima udruženje „Kali Sara – Romski informativni centar” je u Zenici 12. maja održalo sastanak sa gradonačelnikom Zenice gospodinom Kasumovićem i njegovim saradnicima, koordinatorom regionalnog monitoring tima (RMT) za borbu protiv trgovine ljudima ZDK gospodinom Harisom Babićem i vijećnikom gradskog vijeća ispred nacionalnih manjina Osmanom Šuvalićem.

Problem trgovine ljudima je na području grada Zenice evidentan što potvrđuje i prvostepena, nepravosnažna presuda Kantonalnog suda u Zenici u mjesecu martu ove godine za krivično djelo organizovane trgovine ljudima u svrhu iskorištavanja prisilnim prosjačenjem za koje su tri osobe osuđene na kaznu zatvora od 5 i 10 godina.

Koordinator regionalnog monitoring tima (RMT) ZDK gospodin Babić upoznao je prisutne da je Bosna i Hercegovina usvojila državnu Strategiju i akcioni plan za suzbijanje trgovine ljudima, kao i enittetske i kantonalne vlade pa samom tim i vlada ZDK. Imenovanjem regionalnih monitoring timova (RMT) na nivou entiteta i kantona stvoreni su uslovi za bolju koordinaciju i zajednički rad institucija i upravo je gore navedena prvostepena presuda jedan od rezultata zajedničkog rada.

Izvršna direktorica udruženja Kali Sara, Sanela Bešić, pozvala je predstavnike institucija prisutne na sastanku na zajedničku saradnju u borbi protiv trgovine ljudima uključivanjem predstavnika Roma u rad regionalnog monitoring tima za borbu protiv trgovine ljudima ZDK i zajednički rad na rješavanju socio-ekonomskih problema romske populacije kao dio preventivnih aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima.

Gradonačelnik Kasumović izrazio je zadovoljstvo i spremnost grada Zenica da pruži svu pomoć i podršku u realizaciji Projekta na suzbijanju trgovine ljudima na području grada Zenica.

Vijećnik iz reda romske populacije, gospodin Šuvalić, dao je podršku za realizaciju projekta naglasivši da je zloupotreba djeteta u svrhu radne eksplatacije vidljiva svakodnevno na ulicama grada Zenica i da je potreban angažman svih, od romske zajednice do nadležnih institucija u prevenciji i suzbijanju trgovine ljudima.

Sastanak je realizovan u sklopu projekta „Suzbijanje trgovine ljudima u BiH kroz uključivanje romskih NVO u rad referalnih mehanizama”uz podršku Programa podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *