29.12.2022. KOVID JOŠ POSTOJI, POTREBNO JE OSTVARITI LAKŠI PRISTUP ZDRAVSTVENIM INSTITUCIJAMA

Broj zaraženih od Covid-19 se smanjio u BiH i regionu, ali bolest je i dalje prisutna i potrebno se i dalje držati osnovnih mjera prevencije. U vrijeme pandemije ključna je bila vakcinacija koja je pomogla brojnim građanima, pogotovo hroničnim bolesnicima i starijim ljudima, da ovu bolest prebrode bez ozbiljnijih simptoma i posljedica.

„Moj motiv za vakcinaciju je bilo zdravlje jer sam dijebetičar. I naravno moji sa kojima živim, sa kojim radim“, ističe Haris Beganović koji je premio sve tri doze vakcine. Kaže da nije imao nikakvih nus pojava.

„Malo sam se neugodno osjećao na samom početku misleći da će nečega biti, ali apsolutno nije bilo ništa. Imao sam ranije i nekih operacija. Imam nekada i visok pritisak, ali ništa se nije desilo poslije vakcije“, navodi.

Haris kaže da ako se korona ponovo rasplamsa, što se nada neće, savjetuje svima da se vakcinišu.

„Prije svega radi svog zdravlja, a onda radi ostalih. Zahvaljujući tome što sam se vakcinisao ja sam prebolovao koronu na nogama“, poručio je Beganović.

U Bosni i Hercegovini je sa dvije doze vakcinisano oko 35 posto građana, što je manje nego u zemljama Evropske unije. Međutim, u Sarajevu je proces vakcinisanih bio izuzetno visok. Kako ističe Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, čak 65 posto građana je primilio dvije doze.

„Imamo najveći procenat vakcinisanih u Bosni i Hercegovini i regiji, što je rezultat dobre organizacije Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i zdravstvenih ustanova u našem sistemu.

Prvi smo u BiH uveli Covid Drive in punktove za testiranje i otvorili prvi masovni punkt za vakcinaciju u Olimpijskom centru Zetra. Nakon toga otvoreni su i punktovi za vakcinaciju u svim organizacionim jedinicima domova zdravlja, što je u rezultiralo time da imamo preko 65% vakcinisanih osoba sa dvije doze u Kantonu Sarajevo.

Ministar Vranić kaže da je posebno važno bilo, kako bi se pospješila vakcinacija i olakšao građanima pristup, tzv. terensko vakcinisanje.

„Zdravstveni timovi su išli i u kompanije, organizacije i mjesta okupljanja studenata i druge kategorija stanovništva, gdje su po potrebi vršene akcije vakcinacije i revakcinacije. Vakcinisani su i migranti u migrantskim kampovima na području Kantona Sarajevo.

Ministar nam je potvrdio da je Ministarstvo zdravstva odnosno Zavod za javno zdravstvo spreman da napravi terenske vakcinacije i u mjesnim zajednicama gdje žive Romi, te da je poželjna i saradnja sa romskim organizacijama kako bi se pronašli i drugi modaliteti prevencije Covida, ali i drugih zaraznih bolesti, u cilju zaštite građanima romske nacionalnosti.

„Ministarstvo zdravstva ima kontinuiranu i korektnu dugogodišnju saradnju sa ovom zajednicom kroz Udruženje „Kali Sara – Romski informativni centar“. Ministarstvo zdravstva je učesnik i u aktivnostima „Dani otvorenih vrata zdravlja“, prilikom kojeg radi na pomoći pri angažmanu ljekara koji bi obavili preglede i konsultacije za članove romske zajednice. Ovakvu i bilo koju drugu vrstu podrške ovoj zajednici nastavit ćemo i ubuduće“, rekao je Vranić.

Udruženje „Kali Sara – Romski informativni centar“ upravo provodi“ akciju zdravstvenih pregleda u cilju jačanja zdravstvene zaštite romske populacije i prevencije Covida-19 „Dani otvorenih vrata zdravlja“. Do sada je u Zenici, Sarajevu, Mostaru, Jajcu i Bihaću pregledano oko 400 građana romske nacionalnosti, a slijedi još jedan zdravstveni događaj i u Tuzli.

Sanela Bešić, direktorica Udruženja „Kali Sara – Romski informativni centar“ kaže da je odziv bio dobar i da su mnogi građani, poslije mnogo vremena, imali priliku za zdravstveni pregled. “Bio je i veliki broj djece, što nas posebno raduje. Građani su mogli da dobiju tzv. primarne preglede pluća, srca i da se pitaju za neke savjete vezano za njihove probleme, uključujući i dileme oko kovida”, rekla je Bešić.

Jedna od doktorica koja je radila preglede, pumolog Emina Dedagić, je rekla da joj je bilo zadovoljstvo raditi pregleda i da se upoznala sa problemima sa kojima se Romi sreću u zdravstvenom smislu.

“Neke stvari se shvataju olako kada je zdravlje u pitanju. Stoga podržavam projekte koji jačaju zdravstvenu zaštitu i lakši pristup ustanovama svih marginalizovanih kategorija, pa tako i Roma”, rekla je Dedagić.

Udruženje „ Kali Sara – Romski informativni centar“ iz Sarajeva implementira projekat „Podizanje svijesti o značaju vakcinacije protiv Covid-19 sa posebnim fokusom na romske zajednice“ koji se izvodi u šest sredina Federacije BiH i koji finansijski podržava USAID i UNICEF BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *