30.01.2023. Trening u Sarajevu: ŠTO VIŠE ZNAMO O TRGOVINI LJUDIMA, USPJEŠNIJE ĆEMO SE SUPROSTAVITI

U Sarajevu je 30. januara održan trening za romske aktiviste na temu identifikacije potencijalnih žrtava trgovine ljudima. 20 učesnika iz svih dijelova Bosne i Hercegovine je slušalo i diskutovalo sa trenericom Mirsadom Bajramović, pravnicom iz Tuzle koja se bavi dječjim pravima i borbom protiv trgovine ljudima.

Organizator treninga je bilo Udruženje Kali Sara – Romski informativni centar u partnerstvu sa Udruženje”Klub Mladih Roma” iz Tuzle i UG “Romska djevojka-Romani Ćej” Prnjavor iz Prnjavora u okviru projekta “Suzbijanje trgovine ljudima u BiH kroz uključivanje romskih NVO u rad referalnih mehanizama”. Projekat je podržan od strane USAID Bosnia and Herzegovina kroz Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE.

Opšti cilj projekta je poboljšana identifikacija potencijalnih žrtava trgovine ljudima iz reda romske populacije i postupanje u skladu sa referalnim mehanizmima za suzbijanje trgovine ljudima u BiH. Prvi od tri treninga je upravo imao za cilj da polaznike upozna sa oblicima trgovine ljudima u koje, nekada i nesvjesno, su uvučeni mladi iz romske zajednice, posebno djeca i žene.

Trenerica Mirsada Bajramović je istakla značaj ovakvih treninga i angažmana aktivista na terenu, što je izuzetno važan segment borbe protiv trgovine ljudima.

„Kada edukujete aktiviste iz romske zajednice, vi prije svega utičete na njih same da ne postanu potencijalne žrtve trgovine ljudima i da na neki način steknu određene vještine u smislu pravovremene identifikacije rizika koji ukazuju da je određena osoba odnosno određeno dijete žrtva trgovine ljudima iz njihovog okruženja. Mladi ljudi itekako mogu da ove vještine prenose na ostale članove romske zajednice i ono što je za nas vrlo važno jeste da savladaju indikatore za prepoznavanje potencijalnih žrtava trgovine ljudima“, rekla je Bajramović.

Istakla je da da je na ovoj edukaciji bilo primjera koje su istakli aktivisti da su u svojim zajednicama prepoznali određene oblike izrabljivanja i prijavili relevantnim službama, ali da nisu imali adekvatnoga odgovora.

„To je zaista česta situacija, pogotovo kada je riječ o romskoj populaciji jer postoje velike predrasude i postoji diskriminacija kada govorimo o predstavnicima institucija. Često određene oblike eksploatacije, kao prisilno prosjačenje djece i ugovoreni brak gledaju kao običaj ili tradiciju iz jednog naroda. Ukoliko se takva prijava desi iz same zajednice, oni ih apsolutno ne procesuiraju u smislu sumnje na krivično djelo trgovine ljudima“, rekla je Bajramović.

Roberta Halilović i Elvisa Mehmedović su mlade polaznice koje su istakle da su na treningu čule mnogo stvari o ovoj temi o čemu na ovaj način nisu uopšte razmišljale.

„Saznali smo šta sve spada u trgovinu ljudima. Nažalost, vidjeli smo da su često romska djeca žrtve, pa nekada i od samih svojih roditelja. Ali posebno su bili zanimljivi primjeri kako se, posebno djevojke, vrbuju za prostituciju i to je nešto što moramo svi znati i protiv toga se boriti“, rekla je Roberta.

Elvisi je ovo prvi trening koji je ikada pohađala. Kaže da nije očekivala da će ovoliko važnih, ali i tragičnih stvari čuti.

„Bilo je zaista važnih i novih stvari o kojima mnogi na taj način ne razmišljaju. Mislim da smo dosta naučili i da ćemo neke stvari moći prenijeti u zajednici“, rekla je Elvisa.

Naredna dva treninga koja će obrađivati trgovinu ljudima će biti organizovana u februaru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *