20.01.2023. JAVNI POZIV NA TRENINGE

Udruženje Kali Sara – Romski informativni centar u partnerstvu sa Udruženje”Klub Mladih Roma” iz Tuzle i UG “Romska djevojka-Romani Ćej” Prnjavor iz Prnjavora je u novembru 2022. godine započelo sa realizacijom projekta “Suzbijanje trgovine ljudima u BiH kroz uključivanje romskih NVO u rad referalnih mehanizama”.

Opšti cilj projekta je poboljšana identifikacija potencijalnih žrtava trgovine ljudima iz reda romske populacije i postupanje u skladu sa referalnim mehanizmima za suzbijanje trgovine ljudima u BiH.

S ciljem jačanje kapaciteta predstavnika romskih NVO/medijatora/ članova romske zajednice za efikasniji rad na suzbijanju trgovine ljudima u sklopu projekta biće organizovana tri treninga.

Cilj je da se uspješni polaznici uključe u rad koordinacionih timova (RMT) u kantonima i entitetima i u rad lokalnih timova za realizaciju Protokola za suzbijanje prosjačenja i drugih oblika trgovine ljudima, Mobilne identifikacijske timove (MiT) i druge referalne mehanizme u BiH.

Treninzi će biti na teme:

1.Proaktivne identifikacije potencijalnih žrtava trgovine ljudima – Fenomenologija trgovine ljudima, nacionalni referalni mehanizam, indikatori za prepoznavanje potencijalnih žrtava;

2. Rad referalnog sistema za postupanje u slučajevima trgovine ljudima (uloga i odgovornost subjekata u lokalnom referalnom sistemu, mobilnih identifikacijskih timova i uloga romskih medijatora u radu u lokalnoj zajednici te minimalnim standardima za podršku potencijalnim žrtvama TIP-a)

3. Korištenja postojećih institucionalnih mehanizama prigovora kada dođe do sistemskog kršenja prava potencijalnih žrtava TIP-a i pisanja inicijativa za zaštitu žrtava trgovine ljudima.

Ovom prilikom pozivamo vas da se prijavite na prvi trening na temu: Proaktivne identifikacije potencijalnih žrtava trgovine ljudima – Fenomenologija trgovine ljudima, nacionalni referalni mehanizam, indikatori za prepoznavanje potencijalnih žrtava).

Prvi trening organizujemo u hotelu Hollywood 30. januara 2023.godine.

Trening je planiran za 20 učesnika.

Zbog ograničenog broja mjesta molimo vas da vase učešće na treningu prijavite do 25.1. uz popunjen registracijski formular koji dostavljamo u prilogu ovog poziva.

Naredna dva treninga će biti organizovana u mjesecu februaru.

Najboljih 5 kandidata koji prođu sva tri treninga će biti angažovani za rad u romskoj zajednici i sa institucijama na identifikaciji potencijalnih žrtvi trgovine ljudima.

TEHNIČKE INFORMACIJE O TRENINGU

Organizator snosi troškove radnih materijala, ishrane tokom trajanja treninga, putnih troškova i smještaja za učesnike/ce.

Dolazak učesnika: 29.1.23. u večernjim satima

Početak treninga 30.1. u 9.30 sati

Završetak treninga: 30.1. u 14.00 sati

Provođenje projekta omogućeno je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Stavovi izneseni u projektu isključiva su odgovornost udruženja Kali Sara – Romski informativni centar i nužno ne odražavaju stavove USAID-a niti Vlade Sjedinjenih Američkih Država“.

Registracijski formular i svi detalji na linku: https://drive.google.com/drive/u/3/folders/1Eq6mRfqNMzf0ulXRZzahgHMKEZhbqOBt?fbclid=IwAR3GHz8z5NindX3U-hGV3-p1mCYff9WRb7c8nqTju0PzV3ikTsarZixfLGI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *